Kako vpliva naš stil navezanosti na naše odnose?

Kako vpliva naš stil navezanosti na naše odnose?

Naš način navezanosti ima pomemben vpliv na številne vidike našega življenja, vključno z izbiranjem partnerjev, načinom obnašanja v odnosih in načinom razvoja teh družbenih interakcij.


Kako vpliva naš stil navezanosti na naše odnose?

Naš način navezanosti ima pomemben vpliv na številne vidike našega življenja, vključno z izbiranjem partnerjev, načinom obnašanja v odnosih in načinom razvoja teh družbenih interakcij. Prepoznavanje naših vzorcev navezanosti nam lahko pomaga razumeti naše močne in šibke točke v odnosih. Stil navezanosti se razvije v zgodnjem otroštvu in ostane kot model ključnih dinamik v naših odraslih odnosih. Ta model vpliva na to, kako reagiramo na svoje potrebe in kako se trudimo, da bi jih izpolnili. V primeru varnega stila navezanosti je oseba samozavestna in sposobna z lahkoto vzpostaviti interakcijo z drugimi ter zadovoljevati tako svoje kot tuje potrebe. V primeru anksioznega ali izogibajočega stila navezanosti pa je verjetneje, da bo oseba izbrala partnerja, ki ustreza temu maladaptivnemu vzorcu, vendar morda ni najboljša izbira za zagotovitev sreče.
Ker naš način navezanosti tako obsežno vpliva na naše življenje in odnose, je prepoznavanje teh vzorcev pomemben korak k razumevanju in izboljšanju naših odnosov ter k osebnemu razvoju.


Varni stil navezanosti - Odrasli z varnim stilom navezanosti so običajno bolj zadovoljni s svojimi odnosi. Otroci z varnim stilom navezanosti vidijo starše kot varno bazo, iz katere se lahko samostojno podajo raziskovat svet. Odrasli z varnim stilom navezanosti imajo podobno zdrav odnos s svojimi romantičnimi partnerji, počutijo se varno in razumljeno, medtem ko še vedno zagotavljajo ustrezno avtonomijo in prostor tako zase kot za svojega partnerja. Zmožni so čustveno podpirati svojega partnerja in niso prestrašeni prositi za pomoč, če se sami počutijo v stiski. Zmožni so ustvariti iskrene, odprte in enakovredne odnose, kjer se obe strani počutita ljubljeni, hkrati pa svobodni.

Anksiozni stil navezanosti - V nasprotju s partnerji, ki imajo varno navezanost, imajo anksiozno navezani ljudje nagnjenost k ustvarjanju "fantazijskih vez", kar pomeni, da si poskušajo ustvariti lažen občutek varnosti v odnosu. Namesto da bi čutili pravo ljubezen ali zaupanje do svojega partnerja, pogosto doživljajo čustveno praznino. Pogosto pričakujejo, da jih bo njihov partner rešil ali dopolnil. In čeprav iščejo občutek varnosti v povezanosti s partnerjem, s svojimi dejanji pogosto odganjajo partnerja, s tem pa poglabljajo svoje lastne strahove. Ko se počutijo negotove v svojem odnosu in partnerjevih čustvih, pogosto postanejo preveč navezani, zahtevajoči ali posesivni do svojega partnerja - in partnerjeve korake lahko interpretirajo kot potrditev svojih lastnih strahov. 


Izogibajoči stil  navezanosti - Ta tip ima nagnjenost k čustveni distanci tudi v partnerskem odnosu.  Ustvarijo si iluzijo neodvisnosti, kar pa ni res, saj vsak človek potrebuje odnose. Kljub temu pa imajo ljudje z izogibajočo navezanostjo nagnjenost k bolj zaprtemu načinu življenja - morda zanikajo pomembnost svojih bližnjih ali se zlahka od njih odmaknejo. Pogosto se psihološko branijo pred zunanjimi vplivi in so zmožni čustveno zapreti vase.


 Izogibajoči stil  navezanosti kje dominira stah - Oseba z navezanostjo, ki je polna strahu in izogibanja, živi v ambivalentnem stanju, saj se obenem boji, da se preveč približa in oddalji od drugih.  Ljudje s takšnim stilom navezanosti menijo, da se morajo v svojih odnosih približevati drugim, da bi zadovoljili svoje potrebe, vendar se hkrati bojijo, da jih bodo prizadeli, ko se jim dejansko približajo. To pomeni, da oseba, od katere pričakujejo varnost, je ista oseba, pred katero se bojijo bližine. Kot odrasli se takšni posamezniki običajno znajdejo v težkih, nihajočih ali dramatičnih odnosih. Pogosto se bojijo, da jih bodo zapustili, vendar imajo tudi težave pri vzpostavljanju intimnosti. Lahko se zgodi, da se držijo svojega partnerja, tudi ko čutijo, da so jih zavrnili, hkrati pa se počutijo ujeti, ko se preveč približajo svojemu partnerju. Oseba s strahom in izogibanjem lahko konča celo v zlorabljajočem odnosu. Tak stil navezanosti pogosto oblikujejo strupeni starši.

Nikoli ni prepozno za razvoj varne navezanosti. Stil navezanosti, ki smo ga oblikovali v otroštvu v odnosu s starši ali skrbniki, ni nujno, da bo določal naše odraslo življenje in dinamiko odnosov s svojimi ljubljenimi. Ko spoznamo svoj lasten stil navezanosti, lahko razumemo, kako se nezavedno branimo pred bližino in čustveno povezavo, in tako lahko delamo na razvoju varne navezanosti.


 

BLOG

Preberite več...

SAMOPOŠKODOVALNO VEDENJE PRI NAJSTNIKIH
Samopoškodovanje ima različne vzroke, katerih razumevanje je ključno za reševanje teh simptomov.
DEPRESIJA - DRUG POGLED
Depresija je pojem, ki se uporablja za označevanje različnih stanj. Lahko je pogovorno uporabljen za opis padca razpoloženja ali slabega razpoloženja...
VSEOBSEGAJOČA ZASKRBLJENOST - GENERALIZIRANA ANKSIOZNA MOTNJA
S psihološkega vidika generalizirana anksiozna motnja je pretirana in vsesplošna bojazen in zaskrbljenost. Ključno je, kako posameznik oceni določeno situacijo...

Stopite v stik z nami

Razumemo koliko je vašim pacientom pomembna zasebnost, zato smo vam omogočili, da osebno kontaktirate psihiatra in/ali psihoterapevta, s katerim želite dogovoriti srečanje. Lahko nas kontaktirate prek mobilnega telefona, pošljete SMS ali pa nam pišete na e-poštni naslov.
Zahteva za povratni klic/SMS

Zahteva za povratni klic ali SMS, je varen način komunikacije, saj je vaša zasebnost in zaupnost zaščitena. Vaše kontaktne informacije se bodo uporabile samo za namen dogovarjanja sestanka ali pogovora in ne bodo deljene z drugimi brez vašega dovoljenja. Lahko postavite vprašanja, ki jih imate, ter se pogovorite o svojih potrebah in pričakovanjih.

Imate vprašanje?

Če želite, da vas kontaktiram prek elektronske pošte, vas prosim, da mi pošljete kratek opis vašega problema. V najkrajšem možnem času vas bom kontaktiral. Lahko me kontaktirate preko kontaktnega obrazca.

Piškotke uporabljamo za prilagajanje vsebine in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Podatke o vaši uporabi našega spletnega mesta delimo tudi z našimi družbenimi mediji, oglaševalskimi in analitičnimi partnerji, ki jih lahko združijo z drugimi informacijami, ki ste jim jih posredovali ali ki so jih zbrali pri vaši uporabi njihovih storitev.
Piškotke uporabljamo za prilagajanje vsebin in oglasov.