VSEOBSEGAJOČA ZASKRBLJENOST - GENERALIZIRANA ANKSIOZNA MOTNJA

VSEOBSEGAJOČA ZASKRBLJENOST - GENERALIZIRANA ANKSIOZNA MOTNJA

S psihološkega vidika generalizirana anksiozna motnja je pretirana in vsesplošna bojazen in zaskrbljenost. Ključno je, kako posameznik oceni določeno situacijo...

VSEOBSEGAJOČA ZASKRBLJENOST - GENERALIZIRANA ANKSIOZNA MOTNJA

S psihološkega vidika je generalizirana anksiozna motnja pretirana in vsesplošna bojazen ter zaskrbljenost. Ključno je, kako posameznik oceni določeno situacijo. V tem primeru se skrb in anksioznost lahko razširita na številne situacije, dogodke ali celo na celotno življenje posameznika. Vse to lahko privede do nemira, utrujenosti, težav s koncentracijo, razdražljivosti in motenj spanja.

Generalizirana anksiozna motnja (GAM) je stanje, v katerem je osrednji element skrb, ki jo oseba težko nadzira. Ta skrb zajema veliko različnih situacij in dogodkov ter se kaže v naslednjih simptomih:

- Nenehno stanje zaskrbljenosti/strahu: Anksioznost pogosto vključuje stalno zaskrbljenost ali strah pred prihodnostjo.
- Napetost mišic ali telesne bolečine: Anksioznost lahko povzroči napetost v mišicah in splošne telesne bolečine.
- Težja toleranca na negotovost: Anksiozne osebe pogosto težko prenašajo negotovost in se trudijo vedeti, kaj se bo zgodilo in kako.
- Občutek preobremenjenosti/ preplavljenosti in posledično izogibanje stresnim situacijam.
- Nadležne in ponavljajoče se zaskrbljujoče misli.
- Občutek, kot da ni mogoče nadzorovati stalne anksioznosti: Oseba se morda počuti, kot da nima nadzora nad svojo anksioznostjo, in težko doseže sproščeno stanje.
- Hitro bitje srca, tresenje, potenje in suha usta.
- Težko dihanje ali občutek zadušitve.
- Vrtoglavica, glavobol.
- Težave s spanjem, težave z uspavanjem ali spanjem, ali pa nemirno in nezadovoljivo spanje.


Intenzivnost, pogostost in trajanje skrbi ter anksioznosti so pogosto nesorazmerni glede na dogodek, pred katerim se bolnik boji. V nasprotju z drugimi oblikami anksioznosti pri tej motnji sprožilec tesnobe ni jasen. Ljudje s tem stanjem nenehno najdejo razlog za skrb, ki napolnjuje njihove dneve. Neprestano skrbijo za svojo prihodnost, prihodnost svojega partnerja ali karkoli drugega.

NASTANEK GENERALIZIRANE ANKSIOZNE MOTNJE

Generalizirana anksioznost se pogosto razvije kot odziv na dogodke, pri katerih se posameznik sooča z visokimi pričakovanji ali doživlja neuspeh v pomembnih življenjskih situacijah. Zaradi anksioznosti je bolnik pogosto nesposoben osredotočiti se na naloge, nenehno skrbi za nekaj, občutljiv je na okoljske dražljaje in notranje signale.

Tisti, ki trpijo za generalizirano anksiozno motnjo, pogosto ne poiščejo strokovne pomoči, saj svoje težave in strahove dojemajo kot svoje pomanjkljivosti in krivijo sami sebe ter se počutijo kot zaskrbljeni in boječi ljudje.

PSIHOLOŠKE MOŽNOSTI

Najbolj učinkovita se je izkazala kognitivno-vedenjska terapija (KVT). S pomočjo psihoterapije in posebnih kognitivnih tehnik posamezniki lahko razumejo izvor svojih strahov in sčasoma se naučijo obvladovati svoje stanje.

BLOG

Preberite več...

SAMOPOŠKODOVALNO VEDENJE PRI NAJSTNIKIH
Samopoškodovanje ima različne vzroke, katerih razumevanje je ključno za reševanje teh simptomov.
Napad panike
Fizični simptomi napada panike se pogosto začnejo s hitrim bitjem srca, bolečino v prsih ali občutkom pomanjkanja zraka...
Komunikacija v partnerskem razmerju
Kakšna je komunikacija, ki lahko pripelje do rešitev težav in ohranja dober odnos med partnerji?

Stopite v stik z nami

Razumemo koliko je vašim pacientom pomembna zasebnost, zato smo vam omogočili, da osebno kontaktirate psihiatra in/ali psihoterapevta, s katerim želite dogovoriti srečanje. Lahko nas kontaktirate prek mobilnega telefona, pošljete SMS ali pa nam pišete na e-poštni naslov.
Zahteva za povratni klic/SMS

Zahteva za povratni klic ali SMS, je varen način komunikacije, saj je vaša zasebnost in zaupnost zaščitena. Vaše kontaktne informacije se bodo uporabile samo za namen dogovarjanja sestanka ali pogovora in ne bodo deljene z drugimi brez vašega dovoljenja. Lahko postavite vprašanja, ki jih imate, ter se pogovorite o svojih potrebah in pričakovanjih.

Imate vprašanje?

Če želite, da vas kontaktiram prek elektronske pošte, vas prosim, da mi pošljete kratek opis vašega problema. V najkrajšem možnem času vas bom kontaktiral. Lahko me kontaktirate preko kontaktnega obrazca.

Piškotke uporabljamo za prilagajanje vsebine in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Podatke o vaši uporabi našega spletnega mesta delimo tudi z našimi družbenimi mediji, oglaševalskimi in analitičnimi partnerji, ki jih lahko združijo z drugimi informacijami, ki ste jim jih posredovali ali ki so jih zbrali pri vaši uporabi njihovih storitev.
Piškotke uporabljamo za prilagajanje vsebin in oglasov.