POGOSTA VPRAŠANJA

POGOSTA VPRAŠANJA

Koliko traje ena psihoterapevtska seja?

Trajanje individualne seja je 50 minut, medtem ko partnerska/poročna psihoterapevtska seja traja 60 minut. Terapevt in klient naj bi si prizadevala, da pridesta točno, ter terapevt skrbi za trajanje in zaključek seja. Idealno je, da ima vsak klient svoj fiksni termin v tednu, določen dan ob določenem času. Fiksnost termina prispeva k kakovosti terapije.

Kako pogosto naj bi prihajal na psihoterapijo?

V psihoterapiji, ki jo izvajam, je običajno, da prihajate enkrat na teden. Če to iz objektivnih razlogov ni mogoče, je sprejemljivo, da pridete enkrat na dva tedna. Včasih izredne okoliščine zahtevajo dvakratni obisk v enem tednu. Klient in terapevt bosta skupaj sprejela odločitev o optimalnem ritmu obiskov, usklajevanje terapevtovega priporočila s klientovimi potrebami in finančnimi zmožnostmi.

Kako poteka prva seja?

Med prvo seja se terapevt trudi, da vas čim bolje spozna, izve vaše trenutne življenjske okoliščine ter razloge za prihod na terapijo. Prva seja je rezervirana za spoznavanje in določanje poteka terapije.

Kako dolgo traja proces psihoterapije?

Na to vprašanje ni univerzalnega odgovora. Psihoterapevtski proces lahko traja nekaj tednov, mesecev ali celo let.

Ali je mogoče kombinirati psihoterapijo z zdravili?

Psihoterapijo je mogoče kombinirati z zdravili za duševne težave. Z zdravili se vpliva na simptome, katerih intenziteta včasih lahko ovira psihoterapevtsko delo. Po drugi strani pa psihoterapija pomaga osebi bolje razumeti, zakaj se počuti tako, kot se počuti. S tem spoznanjem bo sčasoma sposobna imeti drugačen, bolj primeren odziv na enake situacije.

Je psihoterapija oblika dela na sebi?

Delo na sebi je zelo širok pojem, ki zajema vsa znanja in veščine, s katerimi gradimo in izboljšujemo kakovost svojega življenja. V tem smislu je psihoterapija tudi oblika dela na sebi, za katero se lahko odločimo tudi brez večjih težav v vsakodnevnem delovanju. Želja po boljšem spoznavanju samega sebe je lahko zadosten razlog za začetek psihoterapije.

Je psihoterapija namenjena izključno osebam, ki jim je bila diagnosticirana duševna motnja?

Ne. Na psihoterapijo hodijo vsi, ki čutijo potrebo po tem, na primer oseba, ki se zdi, da je v brezizhodni situaciji, ko v določenem obdobju ne najde ustrezne rešitve, osebe, ki imajo močna čustva strahu, žalosti itd., konflikti v medosebni komunikaciji - in mnogi drugi problemi, ki obremenjujejo posameznika in/ali družino. Prav tako se na psihoterapevta obračajo ljudje, ki želijo delati na sebi in izboljševati svoje znanje in veščine.

Komu je namenjena družinska psihoterapija?

Družinska psihoterapija je sodoben terapevtski model, ki vključuje delo s posameznikom, parom in družino. Raziskave kažejo, da ta vrsta psihoterapije daje izjemne rezultate pri delu z: razvojnimi težavami družine in prilagajanjem na novo nastale okoliščine v razvoju družine (poroka, rojstvo otroka, adolescenca, ločitev in življenje brez otrok v družini), ločitve, zakonski in družinski konflikti, izguba, poklicni stres.

Ali je mogoče seanse izvajati preko Skypa?

Seveda, če se fizično ne morete udeležiti seanse, jo lahko rezervirate na ta način.

Ali bo psihoterapevt poskušal spremeniti mene po neki predlogi ali vzoru?

Ne. Psihoterapevt in klient skupaj prihajata do resnice in rešitev, ki sta edinstveni za vsako osebo. Edini cilj, ki ga zasledujejo, je vaša potreba in ne neki vzorec.

Kako naj vem, kateri psihoterapevt je pravi zame?

Dobar psihoterapevt je tisti, ob katerem lahko izrazite svoja prava čustva in se počutite udobno ter avtentično. Za uspešen psihoterapevtski proces je pomembno, da je psihoterapevt oseba, pred katero lahko razkrivate sebe, biti to, kar ste, in rasti.

Kako je psihoterapija zaupna?

Odgovor je preprost: psihoterapija je zelo zaupna. Pravilo o zaupnosti v psihoterapiji je določeno z etičnim kodeksom, ki zavezuje psihoterapevta, da vse, kar je izrečeno v psihoterapevtski seansi, zadrži zase

Povezane storitve

INDIVIDUALNA PSIHOTERAPIJA
Anksiozni motnje, panične motnje, različne fobije, motnje razpoloženja,...
PARTNERSKA IN DRUŽINSKA TERAPIJA
Pogosti problemi v partnerskih odnosih izvirajo iz nerazumevanja, nestrpnosti in napačne komunikacije...
ONLINE PSIHOTERAPIJA
Možno je dogovoriti psihoterapijo preko klica....

Stopite v stik z nami

Razumemo koliko je vašim pacientom pomembna zasebnost, zato smo vam omogočili, da osebno kontaktirate psihiatra in/ali psihoterapevta, s katerim želite dogovoriti srečanje. Lahko nas kontaktirate prek mobilnega telefona, pošljete SMS ali pa nam pišete na e-poštni naslov.
Zahteva za povratni klic/SMS

Zahteva za povratni klic ali SMS, je varen način komunikacije, saj je vaša zasebnost in zaupnost zaščitena. Vaše kontaktne informacije se bodo uporabile samo za namen dogovarjanja sestanka ali pogovora in ne bodo deljene z drugimi brez vašega dovoljenja. Lahko postavite vprašanja, ki jih imate, ter se pogovorite o svojih potrebah in pričakovanjih.

Imate vprašanje?

Če želite, da vas kontaktiram prek elektronske pošte, vas prosim, da mi pošljete kratek opis vašega problema. V najkrajšem možnem času vas bom kontaktiral. Lahko me kontaktirate preko kontaktnega obrazca.

Piškotke uporabljamo za prilagajanje vsebine in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Podatke o vaši uporabi našega spletnega mesta delimo tudi z našimi družbenimi mediji, oglaševalskimi in analitičnimi partnerji, ki jih lahko združijo z drugimi informacijami, ki ste jim jih posredovali ali ki so jih zbrali pri vaši uporabi njihovih storitev.
Piškotke uporabljamo za prilagajanje vsebin in oglasov.